Ερωτήσεις σχετικά με την διαδικασία ενεργοποίησης

 

Ε: Είσαι υπέρ των μέσων προστασίας από την πειρατεία (κοινώς κλειδώματα);

Α: Γενικά, είμαι αντίθετος με την χρήση δρακόντειων μέσων κλειδώματος. Πιστεύω πως δεν προστατεύουν αποτελεσματικά από την πειρατεία, και καταλήγουν να ταλαιπωρούν τους νόμιμους χρήστες. Εκτός αυτού είναι πρόβλημα και για τον προγραμματιστή, που επενδύει χρόνο και κόπο στο να κατασκευάσει ένα αποτελεσματικό κλείδωμα – χρόνο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πιο αποδοτικά για να βελτιώσει την εφαρμογή του.

Ε: Τότε γιατί έχεις κλειδώσει τα προγράμματα σου;

Α: Στο παρελθόν όλα τα προγράμματα που είχα κατασκευάσει δεν είχαν κανένα είδος προστασίας. Είτε τα κυκλοφορούσα εντελώς δωρεάν (Freeware) ή ζητούσα μια μικρή εθελοντική δωρεά από όποιον τα χρησιμοποιούσε (Donationware). Όμως ποτέ δεν έλαβα αρκετές δωρεές. Για παράδειγμα, η εφαρμογή “Κίρκη” που μετέτρεπε παλιά πολυτονικά έγγραφα σε Unicode και κυκλοφόρησε ως Donationware μέσω του περιοδικού MacLand, είχε σε όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας της μόνο δύο δωρεές, συνολικού ποσού 100 ευρώ. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα πως η Ελληνική πραγματικότητα δεν μου επιτρέπει την πολυτέλεια να βασίζομαι στην καλή θέληση των χρηστών για να βγάλω χρήματα. (Σημειωτέον πως στο εξωτερικό το μοντέλο πληρωμής Donationware λειτουργεί αποτελεσματικά. Και εγώ ο ίδιος έχω κάνει δωρεές σε Donationware projects που θεώρησα πως χρειαζόταν ενθάρρυνση.)

Ε: Πως ενεργοποιώ την εφαρμογή;

Α: Όταν τρέχετε την εφαρμογή, θα σας ειδοποιεί αν δεν είναι ενεργοποιημένη. Τότε μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε χωρίς να την ενεργοποιήσετε με περιορισμένη λειτουργικότητα, ή να δημιουργήσετε μια αίτηση ενεργοποίησης και να την στείλετε μέσω email.

Ε: Τι είναι η αίτηση ενεργοποίησης;

Α: Η εφαρμογή δημιουργεί ένα κλειδί – κωδικό, ο οποίος είναι διαφορετικός για κάθε υπολογιστή. Στέλνοντας μου αυτόν τον κωδικό με email, δημιουργώ ένα αντικλείδι – κωδικό ενεργοποίησης και σας στο αποστέλλω μέσω email για να το βάλετε μέσα στην εφαρμογή.

Ε: Γιατί πρέπει να στείλω email και να περιμένω απάντηση, δεν μπορεί αυτά να τα κάνει η εφαρμογή αυτόματα; Άλλες εφαρμογές (π.χ. το Adobe Creative Suite) εκτελούν όλη τη διαδικασία ενεργοποίησης εντελώς αυτόματα και η εφαρμογή ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση!

Α: Εάν κατασκεύαζα ένα πιο πλήρες σύστημα ενεργοποίησης με online registration servers, (α) οι εφαρμογές μου δεν θα ήταν έτοιμες για κυκλοφορία πριν το 2025 και (β) το κόστος -σε χρόνο, κόπο και χρήμα- για μένα θα ήταν τόσο μεγάλο, που θα έπρεπε να πουλάω την κάθε άδεια χρήσης στην τετραπλάσια τιμή. Έτσι προτίμησα μια πιο απλή, και πιο φτηνή λύση.

Ε: Τι γίνεται αν χαλάσει ο υπολογιστής μου π.χ. καεί ο σκληρός δίσκος; θα ισχύει ο κωδικός ενεργοποίησης που έλαβα;

Α: Ναι. Ο κωδικός ενεργοποίησης είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να ισχύει για τον υπολογιστή ασχέτως από το λειτουργικό σύστημα ή άλλες αλλαγές που μπορεί να κάνετε. Έτσι δεν έχετε να ανησυχείτε πως αν π.χ. αναβαθμίζετε το λειτουργικό σύστημα θα έχετε πρόβλημα να ενεργοποιήσετε πάλι την εφαρμογή.

Ε: Ενεργοποίησα την εφαρμογή σε ένα λογαριασμό χρήστη, και τώρα  που πάω να την χρησιμοποιήσω από άλλο λογαριασμό χρήστη, μου λέει πως δεν είναι ενεργοποιημένη!

Α: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό ενεργοποίησης για να την ενεργοποιήσετε. Ο κωδικός ενεργοποίησης αποθηκεύεται μέσα στο φάκελο preferences του λογαριασμού χρήστη. Έτσι εάν έχετε πάνω από ένα λογαριασμό χρήστη τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή χωριστά για κάθε λογαριασμό.

Ε: Υπάρχει κάποιος περιορισμός στο πόσες φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω τον ίδιο κωδικό ενεργοποίησης για να ενεργοποιήσω την εφαρμογή;

Α: Όχι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό ενεργοποίησης άπειρες φορές.

Ε: Τι γίνεται αν θελήσω να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή σε άλλο υπολογιστή;

Α: Σε αυτή τη περίπτωση θα χρειαστεί να αποστείλετε νέα αίτηση ενεργοποίησης. Ο κωδικός ενεργοποίησης που έχετε ισχύει αποκλειστικά για τον υπολογιστή από στον οποίο δημιουργήθηκε το κλειδί – κωδικός που αποστείλατε με την αρχική αίτηση ενεργοποίησης.

Ε: Δηλαδή μπορώ να αγοράσω μια άδεια χρήσης, και μετά να κάνω αίτηση ενεργοποίησης από όλους τους υπολογιστές μου για να έχω την εφαρμογή ενεργοποιημένη σε όλους τους υπολογιστές μου ταυτόχρονα;

Α: Όχι. Η άδεια χρήσης σας δίνει το δικαίωμα να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή μόνο σε ένα υπολογιστή. Εάν θέλετε να έχετε την εφαρμογή σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα, θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερες άδειες χρήσης.

Ε: Και αν αλλάξω υπολογιστή και δεν ισχύει πια ο κωδικός ενεργοποίησης;

Α: Τότε θα πρέπει να στείλετε ξανά την αίτηση ενεργοποίησης (εξηγώντας πως αλλάξατε υπολογιστή) για να λάβετε νέο κωδικό ενεργοποίησης που θα ισχύει για τον νέο σας υπολογιστή.

Ε:  Έλα λεπτό. Με αυτό το τρόπο κάποιος θα μπορούσε να προσποιηθεί πως άλλαξε υπολογιστή για να λάβει νέους κωδικούς ενεργοποίησης δωρεάν!

Α: Ναι. Αυτό είναι πολύ πιθανό, μια και δεν έχω τρόπο να γνωρίζω εάν κάποιος λέει αλήθεια όταν ισχυρίζεται πως άλλαξε υπολογιστή. Για αυτό και αποφάσισα να θεσπίσω τους παρακάτω κανόνες για το πότε θα δέχομαι αιτήσεις για καινούργια ενεργοποίηση.

  1. Θα δέχομαι αιτήσεις για νέο κωδικό ξεκινώντας ένα μήνα μετά την ημερομηνία αγοράς της αρχικής άδειας. Έτσι δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει μια άδεια, και γυρίσει αμέσως και να τη δώσει και αλλού, στέλνοντας δύο αιτήσεις ενεργοποίησης μαζί.
  2. Θα δέχομαι μόνο μια νέα αίτηση κάθε 12 μήνες. Θεωρώ απίθανο να αλλάζει κάποιος υπολογιστή σε πιο συχνά διαστήματα.
  3. Όλες οι αιτήσεις για νέα ενεργοποίηση θα πρέπει να προέρχονται από την ίδια διεύθυνση email από την οποία στάλθηκε η αρχική αίτηση ενεργοποίησης.

Ε: Και τι γίνεται αν έχω αλλάξει και υπολογιστή, και δεν έχω πια την ίδια διεύθυνση email;

Α: Σε αυτή τη περίπτωση κανονικά θα έπρεπε να πω πως θα ήσασταν υποχρεωμένοι να αγοράσετε μια νέα άδεια χρήσης. Όμως δεν θέλω να είμαι άκαμπτος. Εάν εμφανιστεί μια τέτοια περίπτωση, στείλετε μου ένα email με το τηλέφωνο σας. Θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά και θα βρούμε μια λύση.

Ε: Είδα πως όταν αγοράζω πολλές άδειες χρήσης μαζί υπάρχει έκπτωση. Μπορώ να αγοράσω μια άδεια σήμερα, και μια με έκπτωση μετά από μερικούς μήνες;

Α: Όχι. Η έκπτωση ισχύει μόνο όταν αγοράζετε όλες τις άδειες μαζί την ίδια χρονική στιγμή.

Ε: Δηλαδή μπορώ να αγοράσω πέντε άδειες με έκπτωση για πέντε φίλους μου;

Α: Όχι, η έκπτωση προορίζεται για εταιρίες με πολλούς σταθμούς εργασίας και όχι για πολλούς ανεξάρτητους χρήστες.

Ε: Και τι με σταματάει να ισχυριστώ πως είμαι εταιρία και να αγοράσω πέντε άδειες με έκπτωση για τους φίλους μου;

Α: Τίποτα εκτός από την συνείδηση σας. Α, και το γεγονός πως θα δέχομαι αιτήσεις ενεργοποίησης για πολλαπλές άδειες μόνο από μια διεύθυνση email.  😉

Ε: Ποια είναι η διαδικασία για να ενεργοποιήσω την εφαρμογή όταν έχω αγοράσει πολλές άδειες;

Α: Είναι ακριβώς η ίδια που θα ήταν και αν είχατε αγοράσει μια άδεια. Δηλαδή, τρέχετε την εφαρμογή από τον υπολογιστή στον οποίο θέλετε να την ενεργοποιήσετε και αποστέλλετε την αίτηση ενεργοποίησης. Απλά επαναλαμβάνετε την διαδικασία για κάθε άδεια χρήσης σε κάθε υπολογιστή.

Ε: Διάβασα τις απαντήσεις, αλλά έχω ακόμη απορίες.

Α: Γράψτε την απορία σας στο πεδίο των σχόλιων σε αυτή την σελίδα. Θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατό.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)