Jul 252011
 

Πρόσφατα η κάρτα γραφικών του Mac Pro μου χάλασε. Η μόνη (επίσημη) επιλογή για την αντικατάσταση της ήταν η ATI Radeon HD 5770 της Apple. Το πρόβλημα είναι πως η κάρτα αυτή έχει πάνω από την διπλάσια τιμή από την ίδια ακριβώς κάρτα για PC. Έτσι πριν αγοράσω την κάρτα της Apple, ήθελα να δω αν μπορούσα να κάνω τη δουλειά μου με μια κάρτα για PC, δίνοντας τα μισά χρήματα.

Συγκρίνοντας τιμές

Χαλασμένη κάρτα γραφικών

Εάν δείτε κάτι τέτοια σκουπίδια στην οθόνη εκκίνησης, η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι στα τελευταία της και θέλει αντικατάσταση.

Πριν από λίγο καιρό η κάρτα γραφικών του Mac Pro μου χάλασε. Ευτυχώς ήμουν τυχερός και δεν χάλασε εντελώς. Συνέχιζε να εκκινεί τον υπολογιστή και να εμφανίζει εικόνα στην οθόνη, αλλά η εικόνα ήταν παραμορφωμένη με τεχνουργήματα (σαν να παίζετε ένα χαλασμένο δισκάκι DVD) και μετά από λίγα λεπτά σταματούσε να λειτουργεί, κολλώντας και το λειτουργικό σύστημα.

Η χαλασμένη κάρτα ήταν η NVIDIA GeForce 8800GT που ερχόταν με το Mac Pro του 2008, και πιθανότατα είχε ένα από τα προβληματικά chipset που δημιούργησαν οικονομικά και νομικά προβλήματα στην NVIDIA εκείνη την εποχή. Μια και το Mac Pro είχε αγοραστεί το 2008, δεν υπήρχε θέμα να καλύπτει η εγγύηση την κάρτα γραφικών. Έτσι η μόνη λύση ήταν η αντικατάσταση της κάρτας γραφικών με δικά μου έξοδα.

Η μόνη κάρτα γραφικών για Mac Pro που είναι διαθέσιμη από την Apple για αντικατάσταση της GeForce 8800 ήταν η ATI Radeon HD 5770. Η κάρτα αυτή είναι σαφώς ανώτερη σε επιδόσεις από την GeForce 8800. Επίσημα είναι συμβατή μόνο με το Mac Pro του 2010, αλλά ανεπίσημες δοκιμές έχουν αποδείξει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με προηγούμενα μοντέλα.

Το πρόβλημα είναι η τιμή αυτής της κάρτας. Στην Ελλάδα, η κάρτα (μαζί με το ΦΠΑ) κοστίζει 270 ευρώ! (επίσημες τιμές από Apple Store Αμερικής, SystemGraph και Dοcument). Η τιμή είναι υπερβολική αν αναλογιστείτε πως μιλάμε για μια κάρτα που όταν κυκλοφόρησε το 2009 ανήκε την μεσαία κατηγορία από άποψη επιδόσεων, και σήμερα έχει ξεπεραστεί από άλλες νεότερες κάρτες γραφικών. Συγκριτικά, με τα ίδια περίπου χρήματα ένας χρήστης PC μπορεί να αγοράσει σήμερα μια μοντέρνα κάρτα γραφικών όπως την GTX 560 Ti της NVIDIA ή την Radeon HD 6950 της AMD.

Και πόσο κοστίζει σήμερα μια ATI Radeon HD 5770 για PC στην ελληνική αγορά; λιγότερο από 130 ευρώ με το ΦΠΑ! Δηλαδή μιλάμε για λιγότερο από τη μισή τιμή της ίδιας κάρτας για Mac.

Οι «παραξενιές» της Apple

To Mac Pro μπορεί να θυμίζει τρίφτη τυριού, αλλά έχει τον καλύτερο αερισμό οποιουδήποτε πύργου.

Υπάρχει ένα ρητό που οι παλιοί Mac users επαναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα: «Αγαπάω το Μac, μισώ την Apple.» Ένα καλό παράδειγμα αυτού του ρητού είναι το Mac Pro. Ως επαγγελματικός υπολογιστής, το Mac Pro έχει εξαιρετική εσωτερική σχεδίαση (αν και ομολογουμένως η πρόσοψη του θυμίζει τρίφτη τυριού) είναι εντελώς αθόρυβο και προσφέρει πολύ καλό αερισμό. Όμως η Apple έχει βάλει κάποιους αυθαίρετους περιορισμούς στο hardware. Ο πιο ενοχλητικός περιορισμός (που υπάρχει εδώ και δεκαετίες) είναι πως οι κάρτες γραφικών των Mac δεν είναι ίδιες με αυτές των PC, αλλά χρησιμοποιούν ειδικό firmware.

Από τεχνολογικής απόψεως, δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα απέτρεπε την Apple από το να προσαρμόσει τα Mac Pro έτσι ώστε να είναι συμβατά με οποιαδήποτε κάρτα γραφικών που κυκλοφορεί για PC. Βέβαια θα έπρεπε και οι κατασκευαστές καρτών γραφικών να προσφέρουν οδηγούς για το Mac OS X. Όμως αν αναλογιστούμε πόσες διαφορετικές εκδόσεις Windows και διαφορετικές μητρικές υποστηρίζουν ήδη οι οδηγοί καρτών γραφικών για PC, η προσθήκη των έξι μοντέλων Mac Pro που κυκλοφόρησε η Apple από το 2006 μέχρι σήμερα δεν θα ήταν ούτε μια σταγόνα στον ωκεανό.

Οπότε, γιατί η Apple επιμένει να κατασκευάζει Mac Pro που απαιτούν ειδικές κάρτες γραφικών;

Η πιο απλή απάντηση είναι πως θέλει να «γδέρνει» τους πελάτες της, προσφέροντας το ίδιο προϊόν στη διπλάσια τιμή, και αποτρέποντας τους από το να αγοράσουν ανταγωνιστικά προϊόντα από άλλο κατασκευαστή. Αν και αυτό μπορεί να είναι μέρος της εξήγησης, δεν είναι όλη η ιστορία.

Απόλυτος έλεγχος = ποιότητα

Η μεγάλη δύναμη της Apple είναι πως προσφέρει μια πλατφόρμα που είναι πολύ φιλική και απλή στη χρήση και απαιτεί πολύ λιγότερη συντήρηση από ένα τυπικό PC. Όμως το τίμημα για αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πως ο έλεγχος που χρειάζεται να εξασκεί η Apple πάνω στην πλατφόρμα της είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που εξασκούν άλλες εταιρίες, π.χ. η Microsoft. Αυτός ο έλεγχος είναι συχνά θετικός, και προστατεύει τον μέσο χρήστη από ασυμβατότητες μεταξύ λογισμικού και hardware. Όμως σε άλλες περιπτώσεις αυτός ο έλεγχος έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Η Radeon HD 5770 της Apple είναι μια αξιοπρεπής κάρτα γραφικών, αλλά η τιμή της είναι υπερβολική για τη σημερινή πραγματικότητα.

Στην περίπτωση των καρτών γραφικών, η Apple δεν θέλει να αφήνει σε τρίτους κατασκευαστές την ελευθερία να δημιουργούν οδηγούς για κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι το υποσύστημα γραφικών του λειτουργικού συστήματος. Επίσης η Apple δεν θέλει να επιτρέπει στους χρήστες της να βάζουν μέσα στον υπολογιστή τους οποιαδήποτε κάρτα γραφικών, η οποία ενδέχεται να μην τηρεί τις (τυπικά υψηλές) προδιαγραφές που βάζει η Apple στα προϊόντα της. Και σε τελική ανάλυση, η Apple δεν θέλει να προσφέρει τεχνική υποστήριξη για τη λύση προβλημάτων που ενδέχεται να έχει προκαλέσει ένα εξάρτημα που δεν έχει πουλήσει η ίδια.

«Ωραία όλα αυτά» μπορεί να σκέφτεστε, «αλλά τότε γιατί η Apple πουλάει τις δικές της κάρτες στη διπλάσια τιμή από αυτή του εμπορίου;». Όσο και να σας φαίνεται απίθανο, η απάντηση μπορεί να μην είναι απλή απληστία. Οι κάρτες γραφικών (όπως και όλα τα προϊόντα μαζικής παραγωγής) κοστίζουν ανάλογα με τα κομμάτια που πουλάνε – όσο περισσότερα αντίτυπα, τόσο μικρότερη τιμή. Οι κάρτες γραφικών για PC έχουν πολύ μεγαλύτερη αγορά από κάρτες γραφικών για Mac, με αποτέλεσμα πως η παραγωγή της έκδοσης Mac μιας κάρτας γραφικών είναι πολύ ακριβότερη από την παραγωγή της ίδιας κάρτας για PC.

Όμως αυτό δεν είναι μεγάλη παρηγοριά όταν σου ζητάνε να πληρώσεις τα διπλάσια χρήματα, απλά και μόνο επειδή είσαι χρήστης Mac. Ευτυχώς, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις.

Share

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)